Актуелно

 • ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ - ПОСТАНИТЕ И ВИ ЧЛАН СИНДИКАТ
 • ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ - ПОСТАНИТЕ И ВИ ЧЛАН СИНДИКАТ
 • ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ - ПОСТАНИТЕ И ВИ ЧЛАН СИНДИКАТ
 • BEOGRAD prognoza
  Image

  О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

  #Синдикат #Пошта #Инфо

       Обавештавамо чланство и синдикалне активисте да је редовна Скупштина Синдиката ПТТ Србије, која је требала бити одржана 05.11.2020. године, одложена до даљњег. Већи број синдикалних организација је исказало мишљења и ставове да би Скупштину требало одложити због актуелне, ризичне епидемиолошке ситуације. Петнаест (15) синдикалних организација је своје мишљење доставила писмено. Поред тога, поједини делегати Скупштине су усмено изнели сличне ставове, попут председника СО Одржавање, који је председнику Скупштине Синдиката ПТТ Србије, Далибору Крстићу, пренео информације да у његовој организационој средини постоји велики број заражених и изнео аргумент да се не би смео организовати скуп са више од 30 присутних. Навешћемо овом приликом и мишљење, достављено писаним путем, из Синдикалне организације Сремска Митровица, која је требала бити домаћин овој Скупштини.
  Цитирамо
  „Поштовани, везано за одржавање редовне Скупштине Синдиката ПТТ Србије, заказане за 05.11.2020. године, у Старој Пазови, указујемо Вам на закључке СО Сремска Митровица, на чијој територији би се требало одржати заседање Скупштине, да је у назад неколико дана, нагло погоршана епидемиолошка ситуација у целом Сремском округу, до те мере да је на територији града Сремска Митровица, дана 02.11.2020. године уведена ванредна ситуација, прва као таква на територији Војводине у новом таласу ширења корона вируса.
  Ванредна ситуација је уведена на основу Одлуке Кризног штаба за ванредне ситуације Општине Сремска Митровица. Поред осталог, забрањени су скупови са 10 или више присутних. На територији осталих општина су забрањени сви скупови са 30 или више присутних, а на основу Кризног штаба РС за сузбијање заразне болести Covid 19. Због свега горе наведеног, предлажемо одлагање редовне Скупштине док се не стекну услови за одржавање исте, у бољим епидемиолошким околностима.“ Завршетак цитата.
  Председник Скупштине Синдиката ПТТ Србије, у договору и координацији са председником Синдиката ПТТ Србије, а због велике одговорности када је у питању здравље делегата наше Скупштине, донео је Одлуку о одлагању исте.
  Да ли се здравље и живот људи може подредити било чему?
  Доводити у питање овакву одлуку сматрамо крајње непримереним, недобронамерним, тенденциозним и бескорним активностима. Критика ради критике. Увек, за свагда и у свакој ситуацији критиковати потез челних људи Синдиката, макар он у очима сваког човека, добрих намера и здравог разума, изгледао исправан и коректан, то је смисао синдикалног деловања појединих синдикалних активиста, неких од њих, још увек разочарани великим променама које су се десиле на синдикалним изборима, пре годину дана. И поред тога што смо се ипак огласили и по овом питању, бранећи нешто што не треба ни бранити, нећемо заборавити која је наша права улога, а то је борба за суштинска права и побољшање материјалног положаја запослених, уместо празних прича, којима се појединци баве. Позивамо их да уместо улоге дежурних критичара, снагу, енергију и време уложе у борбу за бољи положај малог човека и обичног члана. Наше чланове не занимају безначајна синдикална препуцавања, већ управо супротно, енергију усмерити у исправном правцу, а не расипати залудно и бесциљно.
  О овоме се нећемо више оглашавати, већ желимо обавестити запослене да очекујемо скори почетак преговора ради закључивања новог Колективног уговора за Предузеће, јер нам стари истиче почетком следеће године, као и учествовање у доношењу Финансијског плана Предузећа за 2021. годину.
  Допис за штампу

  Image

  О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

  #Синдикат #Пошта #Инфо

       Уз апел свим синдикатима у ЈП „Пошта Србије“, да се не боримо међусобно, већ напротив, да се у јединственом фронту боримо сви заједно за побољшање радничких права, не можемо да останемо неми и да се не огласимо везано за најновије неаргументоване нападе на Синдикат ПТТ Србије од стране појединих синдиката, па и неких наших чланова. Циљ нашег данашњег обраћања je управо да на добронамеран начин покушамо бити фактор кохезије и заједништва међу запосленима, насупрот акција појединих радничких представника који управо чине супротно, верујемо ненамерно. Извући из контекста, погрешно и непрецизно интерпретирати поједине „речи“ објављене у нашим скорашњим билтенима, је нешто што је увек и свагда могуће урадити, ако неко има лоше намере. За запослене раднике, то је потпуно бесмислено, а према њима и крајње неодговорно, посебно у условима очекиваног почетка колективног преговарања, ради закључења новог Колективног уговора за ЈП „Пошта Србије“.
  Подсећамо све запослене да смо упутили јавни позив свим синдикатима у нашем Предузећу, да без обзира што Синдикат ПТТ Србије испуњава услове репрезентативности, узму у учешће у колективном преговарању и да презентују идеје и концепте побољшања актуелног КУ. Остали су неми на суштинске ствари који се тичу запослених, али на другој страни олако троше речи, енергију и време бавећи се Синдикатом ПТТ Србије. Јако је важно да се бавимо омасовљењем радничких удружења, јер у случају непостојања ниједног репрезентативног синдиката, на све запослене ће се примењивати Закон о раду, са значајно суженим правима у односу на наш КУ. С тога, позивамо раднике који нису синдикално удружени да се учлане у синдикат, јер и они ће да уживају и баштине права из Колективног уговора, управо захваљујући својим колегама који су учлањени у репрезентативни синдикат. Сви се можемо запитати какве су наше радничке перспективе без постојања репрезентативних синдиката и без масовности у чланству.
  Овим уједно и демантујемо написе да ће Синдикат ПТТ Србије закључити КУ који ће важити само за његове чланове, док ће се за остале примењивати Закон о раду. Боримо се за све запослене. Такође, суочени смо као синдикат и са злонамерним и нетачним тумачењима да наводно пристајемо на постојање вишка запослених. Стална је интенција и тежња нашег Синдиката да нема вишка запослених, већ само мањка посла. Поврх тога, наш Синдикат активира акцију да ангажовање на ПП пословима траје максимално 3 месеца и да сви запослени који раде дуже од 2 године на одређено заснују радни однос на неодређено. С тим у вези, покренули смо акцију тражећи правне могућности да и запослени на одређено време могу радити управничке послове у малим поштама, управо због недостатка младог обученог кадра, а не да би узимали ту могућност старијим радницима, како тврде неки синдикати. Крајње је демагошки и популистички истих на овај начин подилазити старијим радницима, према којима наш Синдикат гаји дубоко поштовање и респект, због њиховог дугогодишњег чланства у нашем Синдикату или уосталом дугогодишњег рада у овом систему.
  Апелујемо још једном на све друге синдикате да евентуалне разлике и размимоилажења у мишљењима и ставовима решавамо у међусобној комуникацији, а не преко јавних памфлета и прозивки. Обећавамо другим синдикалним удружењима да у нама неће имати противнике, већ само саборце, а опет зарад заједничких интереса свих нас.


  Допис за штампу
  Image

  О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

  #Синдикат #Пошта #Инфо

  Обавештење са састанка Комисије за технологију Синдиката ПТТ Србије са Функцијом поштанске мреже
        У петак 25.09.2020. године, одржан је састанак Комисије за технологију Синдиката ПТТ Србије са Функцијом поштанске мреже, на коме су обрађене следеће теме:

  • Набавка нових мопеда и униформи; Мрежа је указала да је при крају набавка мопеда и униформи и да је иста успорена, јер се чека одговор Републичке комисије за заштиту права на уложени захтев – жалбу.

  У оквиру ове теме договорено је да Мрежа предочи Кабинету да постоји незадовољство запослених, којим су додељени мопеди приликом последње набавке, а да им нису додељени у власништво претходни мопеди, које су користили и одржавали о сопственом трошку, обзиром да није донета oдлука о расходу истих.
  • Синдикат ПТТ је дао иницијативу да се редефинишу кадровски капацитети у пошти, да се ускладе са реалним стањем на терену и да се ти капацитети поштују. У оквиру ове иницијативе је дат предлог да се скрати рок ангажовања на ПП пословима – максимално 3 месеца, како би се задржали квалитетнији кадрови. Такође, да се омогући да се запослени на одређено време привремено могу распоредити на места замене управника у малим поштама, када је то нужно, како би се рационалније располагало кадровима.
  • Технолошка дисциплина; тема се односила пре свега на покушај доставе и доставу пошиљака. Мора постојати двосмерна комуникација како би се поштовала технолошка дисциплина и уједно како би пословодство имало реалну слику о проблемима на терену. Синдикат је замолио за детаљно појашњење процедуре приликом уласка поштара на приватан посед. Такође, предложили смо да се преиспита примена корективног коефицијента пређеног пута на достави.
  • Мрежа је изнела идеју о отварању пошта у свим тржним центрима где постоје услови. Синдикат се сложио с тим и предложио повећан број универзалних шалтера у поштама, а Мрежа обуку кадрова за обављање већег броја или свих послова, као и награђивање запослених који обављају више врста послова.
  • Што се тиче великог броја боловања, која ствара нереалну слику ангажовања кадрова, дата је иницијатива да се на крају године стимулишу запослени у технологији, који нису одсуствовали са посла по овом основу.

  • Дат је предлог за редефинисање статистичких норми (благајник, контролор, обрачунски радник) због ефикасности пословних процеса, с чим се Мрежа сложила. • Образложене су одређене инструкције Мреже за рад у прерадним центрима због поштовања реда превоза. Прихваћена је иницијатива Мреже да се изради апликација за управљање кадровима и рекламацијама и изнета захвалност што се изашло у сусрет запосленима и повећао број капацитета на појединим доставним рејонима.
  • Што се тиче питања укидања обезбеђења у поштама, одговор треба тражити од Пратеће функције безбедности и заштите.
  Синдикат је истакао значај Функције поштанске мреже у функционисању Предузећа, а после овог веома конструктивног састанка, уз разумевање и уважавање, настављамо сарадњу у заједничком интересу.


  Допис за штампу
  Image

  Image

  ЈЕДАН ОД ЧЛАНОВА НАШЕГ СИНДИКАТА КОЈИ ПРЕДЊАЧИ ПО ГОДИНАМА РАДНОГ СТАЖА – ЉУБИША ОПАЧИЋ ТАКАЧ

  #Синдикат #Пошта #Инфо


  Свило се село Попинци у срцу Срема. Помињано често у разним летописима. Познато као најстарије село у југоисточном Срему. Помињано и по историјским чињеницама, када су Попинчани преко ноћи спасили славног Карађорђа, давне 1787. године а кућу у којој је преноћио сачували као споменик културе све до данашњих дана.
  Данас је ово сремско село познато по лубеницама, страсти према фудбалу и наравно по свом најпознатијем мештанину: Љубиши Опачићу – Такачу, управнику поште 6. реда 22428 Попинци и нашем дугогодишњем члану. Доставу пошиљака за 1.166 становника насељеног места Попинци колега Опачић обавља пешице и то за 401 домаћинство и тридесетак правних лица уз пређени пут од 5,5 километара. Куриозитет у целом нашем ПТТ систему је чињеница да је колега Опачић навршио 44 године и 4 месеца стажа. При томе још један податак за анале: 16. априла 1977. године у насељеном месту Попинци је отворена прва пошта. Те давне седамдесет седме године прошлог века, тада млађани двадесетогодишњи Љубиша је добио ту част и одговорност да буде њен први радник и испоставља се до дана данашњег и једини. Верујемо да је ово јединствени пример у нашем великом систему за који се мало зна. Изузев можда у винском и свињском Срему. Мало је места у Срему у којем се о њему није причало. Мало је поштара и фудбалера у Срему који њега не познају или нису за њега чули.
  Омиљен међу својим мештанима, био је стуб села. Долазили су и одлазили многи. Он је за Попинчане био као светионик око кога су се сви окупљали, и у добру и у злу. Председник Савета Месне заједнице у чак шест мандата (24 године), 15 година активни фудбалер и 22 године активни тренер његовог вољеног Напретка као и члан ветеранске секције до своје 60 године. Такође, председник црквеног одбора месне цркве Светог Аргангела Гаврила, председник ловачког удружења Попинци, проглашаван за нај – спортског радника општине Пећинци и као такав, поврх свега - сјајан радник и промотер своје и наше Поште Србије и свог Синдиката којем показује верност већ толике године.
  Сродио се са својим Попинчанима. Радује се и весели, тугује и плаче са својим мештанима као да су му род рођени. А и јесу. Воли их као своје укућане а и они њега као свог члана. Кажу Попинчани да су се више исповедали Такачу него сеоском пароху. Он им дође и као психолог и као психијатар. Да их охрабри, да утеши, да запева да заигра, да понеког и изгрди ако је заслужио. Попуњава им уплатнице, лото листиће, дешавало се раније да у њихово име напише и понеко писмо војнику. Нема славља, свадбе, пунолетства, некада испраћаја у војску, сахране (далеко било) да наш Љубиша није међу присутнима.
  Прошао је пут на коме би му многи позавидели јер је његово срце испуњено прелепим успоменама. Љубиша се сродио са својом Поштом, Попинчани са њим поистовећују Пошту. Отуда потиче и највећа туга која тренутно обузима мештане села – приближава се датум заслуженог пензионисања њиховог омиљеног поштара Љубише. Свима је само једна мисао на памети: „Ко ће Љубишу заменити. Таквог нема нико и нигде“.


  Image

  О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

  #Синдикат #Пошта #Инфо

  nbsp;   Дана 20.08.2020. године, одржана је пета седница Председништва Синдиката ПТТ Србије. Анализиран је досадашњи рад Председништва и дате су смернице за наредни период.
      Што се тиче досадашњег рада, углавном је стављена замерка на слабију информисаност. Тражено је да се чланство информише и путем сајта, мејла и смс порука.
      Посебан осврт је био на улози сваког члана Председништва и појединачног рада у њему.
      На седници је изабран шири тим за колективно преговарање, који ће одмах кренути са радом на побољшању важећег Колективног уговора. Ужи тим, који ће ићи на преговоре са пословодством и представницима Владе Републике Србије, биће изабрани на следећој седници Председништва.
      Истог дана, одржан је састанак Комисије за технологију, чији ће задатак бити да се, у најкраћем времену, дефинишу питања, која ће бити делегирана за састанак у Функцији поштанске мреже.

  Допис за штампу
  Image