image
 • Image

  Активности синдикалних организација Синдиката ПТТ Србије

  Ово је страница на којој су представљене активности свих наших синдикалних организација, којих у оквиру нашег Синдиката има 35. Све што се дешава на терену, њихови проблеми и акције које спроводе, биће представљене на овом месту. Уредници ове странице су председници синдикалних организација.

 • Image

  СИНДИКАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА "ПОЖАРЕВАЦ"

  04. јун 2019.

  Image


  Синдикална организација ПТТ Пожаревац је и ове године организовала одлазак и обилазак најлепших градова Европе. У сарадњи са колегама из ПТТ Смедерева, после обилазака више пута Беча, Будимпеште, Братиславе, Венеције, Вероне, ове године план пута је био Праг, Дрезден, Карлове Вари. У одличној организацији туристичке агенције преко које годинама спроводимо путовања, уз одличног водича који нам је био на располагању све време пута 80-ак колегиница и колега провело је четири незаборавна дана, дружећи се и упознавајући најлепша места, грађевине, архитектуру, а вожњом бродом Влтавом из музика Бержика Сметане и мостове старог Прага али и незаобилазне пивнице по којима је Праг препознатљив. Одлазак у Немачку односно Дрезден био је посебан доживљај. На лицу места смо видели град који је после бомбардовања за време рата био потпуно уништен и онда се поново дигао из пепела са свим тим првобитним грађевинама изузетне архитектонске лепоте. Последњи дан смо провели у Карловим Варима једној од најпознатијих бања у Европи који су посећивали највиђенији људи Европе и Света. Град са прелепим грађевинама, лечилиште на најбогатијим термалним водама температуре од 73 степена посебно су оставиле утисак на све нас. Уз прелепо време које нас је пратило све време пута прошло је тих неколико дана, једва чекајући следеће окупљање у мају следеће године а договорена дестинација је Истанбул и упознавање свих лепота тога града на два континента.

  Председник Синдикалне организације
  ПТТ Пожаревац
  Слободан Папић

 • Image

  СИНДИКАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА ДИРЕКЦИЈА ПРЕДУЗЕЋА

  23. април 2019.

  Поштоване колеге,
  У светлу актуелних дешавања у нашем Предузећу, желимо да вам се на овај начин обратимо и укажемо на потребу за јединством запослених, односно да технологија и стручне службе иду заједно, а никако одвојено. Они који нас деле на запослене у стручним службама, администрацији и технологији, полазе од погрешне претпоставке, односно предрасуда, да се у стручним службама не ради довољно, односно да се радe лакши послови. Није нам у интересу раздвајање запослених на технологију и остале, како се покушава, чиме се ствара раздор међу колегама и то у тренутку када не треба да се делимо, већ уједињујемо.
  Указујемо на чињенице да преовладава мишљење да више није привилегија рад у стручним службама и функцијама, те да су већини запослених у високој спреми плате испод просечне плате у Републици Србији! Због наведеног и осталих услова рада, сведоци смо тренда одласка инжењера из Предузећа како оних са вишегодишњим стажом тако и колега који су тек почели са радом, јер не виде перспективу, а сећамо се да је до скоро било обрнуто и да је Пошта била једна од најпожељнијих послодаваца.
  Ако искрено размишљамо на ову тему, будућност наше Поште мора почивати на пристојним зарадама непосредних извршилаца (тема која није разматрана овом приликом) и давања прилике да стручни и одговорни са професионалним приступом добију адекватан третман у систему.
  Имајући у виду наведено и праксу у осталим предузећима и институцијама чији је оснивач Република (ЕПС, Телеком, Поштанска штедионица, Управа града Београда и др.), предлажемо да се све финансијске исплате односе на све запослене осим пословодства и то у једнаким износима.
  Такође, формирање Радне групе са одређеним циљевима и задацима треба схватити веома озбиљно и добро се припремити, јер израда нове организације Поште и нове систематизације послова за сва радна места у Предузећу је веома одговоран и захтеван задатак који ће одредити даљу судбину Поште и запослених.

 • Image

  СИНДИКАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА БЕОГРАД ЦЕНТАР

  21. март 2019.

  У среду 20.03.2019. године, на захтев одбора наше Синдикалне организације, одржан је састанак са представницима Функције за поштанску мрежу. Наиме, приликом редовног обиласка нашег чланства, велики број поштара ми се пожалио да су им рејони превелики у смислу да имају много домаћинстава јер се град шири, зидају се нове зграде, а то се не прати од стране нашег Предузећа и надлежних служби.
  У њихово име сам се обратио Функцији за мрежу и тражио да се преиспитају поједини рејони, јер је потпуно јасно да они нису дефинисани у складу са важећим Правилником.
  Конкретно, најкритичније је у поштама Борча, Миријево, Крњача и Винча. Тамо поједини рејони имају и преко 1700 домаћинстава са тенденцијом раста, јер ускоро следи усељење новоизграђених зграда. Оваква ситуација у великој мери отежава рад запосленима и чини готово немогућим обављање посла уз поштовање наших прописа. Долази до преоптерећења запослених, повреда, боловања и великог незадовољства.
  Колегама из Мреже су изнети сви проблеми и конкретни примери који су били поткрепљени егзактним подацима.
  Мој утисак је да су колеге разумеле проблем и да постоји добра воља да их решимо. Обећали су ми да ће у сарадњи са стручном службом наше Радне јединице покушати да изнађу решење и да се стање поправи. Без обзира што је ово пре свега технолошко питање, за мене је то и синдикална тема од чијег решавања нећу одустати. За све активности имам пуну подршку Одбора наше Синдикалне организације и централе Синдиката.
  Врло брзо очекујем одговор о чему ћу Вас известити.


  Синдикални поздрав од вашег представника Момчила Милошевића

 • Image

  СИНДИКАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА БЕОГРАД ЦЕНТАР

  19. март 2019.

  На позив радника пост-експрес доставе са Поште 6 у њиховим просторијама је одржан састанак са руководством Синдиката ПТТ Србије. Састанку су присуствовали и представници шалтерских радника и поштара, као и представници других доставних пошта. По свом захтеву, састанку је присуствовала и директорка Радне јединице Зорана Цветиновић.
  Наши чланови су изнели чињенице да је све више посла, све мање извршилаца а зараде су номинално мање. Зараде са којима се више не може преживети су основни и проблем свих проблема. Међу запосленима се осећа све већа нервоза, огорченост и агресија. Стање у које смо доведени више није одрживо и запослени са правом очекују помак у смислу поправљања материјалног положаја.
  Отворено је пуно тема, али је општи закључак да се о свему другом може разговарати тек након исплате другог дела зараде из добити и повећања основних зарада до нивоа који је потребан за иоле пристојан живот.
  Договорено је да се мишљење запослених, расположење и захтеви пренесу у среду директорки Предузећа, као и да се у четвртак на седници Главног одбора нашег Синдиката предложи заједничко деловање и конкретне активности у циљу исплате другог дела добити и повећања зарада.
  Свесни смо да то неће бити лако, да нема лаких и брзих решења, али смо дошли у позицију да немамо другог избора већ да искрено и пуном снагом кренемо да радимо свој посао. Тиме желимо да заштитимо егзистенцију својих породица, али и да заштитимо Радну једницу и Предузеће од већ виђеног сценарија.
  Представници Синдиката су обећали присутнима да ће након најављених разговора већ у понедељак доћи да известе о резултатима преговора и да договоримо даље деловање.


  Предсеник СО Београд центар
  Момчило Милошевић