СТРАНИЦА ГЛАВНОГ ОДБОРА

Постављено
04 октобар 2019.
године

Поштоване колегинице и колеге,
пре свега желим да вам се још једном захвалим на поверењу које сте ми указали избором на место председника Главног Одбора. Уложићу своје знање и искуство које сам стекао дугогодишњим радом у синдикату како би наш синдикат ставили на здраве основе и зауставили негативне тенденције које су узеле маха. Избори који нас чекају почетком новембра показаће да ли има воље и жеље да окренемо нову страницу нашег деловања у оквиру Предузећа или ће се урушавање наставити. Како год било, ја вам обећавам да ћу вас благовремено, поуздано и истинито обавештавати о свему што је у интересу наших чланова, запослених и Предузећа. Проблема које треба решавати има много, а ја ћу се овом приликом позабавити једним који је изузетно актуелан ових дана.
У интервалу од 14-16.октобра 2019. године организован је Стручни скуп на Златибору, у организацији Функције услуга и Функције поштанске мреже. Има много тема о којима ће се говорити али нас највише занима методологија прикупљања статистичких података, или народски речено нормирање запослених. Сви знамо каква је ситуација са недостатком запослених, пре свега возача, достављача на моторизованој достави, поштара, шалтерских радника, техничара у пошти идр. и какав је однос пословодства према тој проблематици. Како би решила нагомилане кадровске и друге проблеме Функција поштанске мреже дошла је на генијалну замисао да нетачним, некоректним и неодрживим нормирањем докаже како је број извршилаца више него довољан и да легализује постојеће стање кадрова које је неодрживо.Ово је за последицу имало велико незадовољство међу запосленима, али и у руководству Радних јединица. Још једном је Функција поштанске мреже показала да је основни реметилачки фактор у предузећу због:

1.Већ неколико година није у стању да обезбеди нормално одвијање Реда превоза које се одвија уз огромна кашњења;
2.Прерада поштанских пошиљака и пакета између осталог узрокује кашњења, а у аутоматизацију су уложене велике паре:
3.Сваког дана повећава се број „Обустављања преузимања“ постекспрес пошиљака и товарних јединица;
4.Сваког дана огроман број доставних реона на редовној достави остаје неизнешен;
5.Отварају се поште у руралним подручјима за које нема никаквог економског оправдања;
6.Погрешног информисања генералног директора о ситуацији у Предузећу и самим тим сугерише доношење погрешних закључака и одлука од интреса за Предузеће;
7.Кукавичлука да се супростави и избори за потребе запослених у технологији, пре свега потребан број извршилаца, возила идр.
8.Форсирање „Научно-канцеларијско-инжињерског“ приступа прикупљању статистичких података, а све у сврху приказивања што мањег броја потребних извршилаца на технолошким радним местима.

Све ово има за последицу велико незадовољство наших колега, велики број боловања, напуштање Предузећа идр.

Председник Главног одбора
Драган Станковић

Постављено
04 октобар 2019.
године

На седници Главног одбора, која је одржана 21.03.2019. године у Јагодини, донета је одлука о расписивању избора на свим нивоима у Синдикату ПТТ Србије.

Постављено
14 јануара 2019.
године

У Београду је одржана седница Главног одбора Синдиката ПТTСрбије. Главна тема је било стање у Предузећу и материјални положај запослених. Све већа је присутна нервоза и неверица у вези обећане нам исплате другог дела зараде. Поред срамно ниских плата и враћања дела зараде који готово да нисмо ни осетили, угроженост и неисплата другог дела зараде из добити прелили би кап у стрпљену запослених у нашем предузећу. С тога је дата шанса нашим представницима Синдиката и послодавцу да до следећег Главног одбора који ће се одржати у првој половини марта покушају да изнађу начин да нам новац од другог нераспоређеног дела добити легне на рачуне. Воља свих постоји али то нам није довољно. Ниске зараде у нашем Предузећу постале су опасност и за сам опстанак система (више није могуће пронаћи заинтересоване да раде посао поштара и достављача у неким срединама за ове плате). Свакодневно губимо раднике у технологији а опет ипак држимо констатан број запослених. У наредном периоду потрудићемо се да добијемо информацију како је то могуће.
Циљ је да се у наредном периоду поведе озбиљан дијалог о будућности Поште и да се на сваки начин и на сваком месту траже могућности за повећање зарада.
Донесена одлука да се од Послодавца затраже званичне информације и то:

- колико је запослених у последњих 6 месециотишлоиз ЈП ПоштаСрбије и покојимоснова
- број запослених на крају 2017 и 2018 године
- на који начин се израчунавају зараде у ЈП ПТТ Србије
- како је израчуната зарада запослених за месец јануар 2019 године и наосновукогакта
На седници су усвојене измене и допуне Правилника Фонда солдарности,

Усвојен је и финансијски План којим се дефинише финансијксо пословање за ову годину по коме су предвиђене значајне уштеде. Укинуте су накнаде за рад у Синдикату а све ставке су смањене за 20 до 30 процената. Главни одбор је донео одлуку и да средства од донације преусмере на Фонд солидарности Синдиката ПТТ Србије.

Председник ГО
Горан Лазић